Prilagodba (Adaptacija) djeteta

sarambaramOdlazak u igraonicu većinom je prvo odvajanje djeteta od roditelja, osobito od majke, na dulje vrijeme. Istovremeno, to je i susret s većim brojem nepoznatih osoba.

Često je ovo izazovna situacija kako za dijete tako i za Vas kao roditelja jer je ispunjena strahom od odvajanja i naporima da se dijete prilagodi novoj situaciji.

Dolaskom djeteta u igraonicu mijenja se način življenja Vašeg djeteta. Dijete upoznaje skupinu djece, uspostavlja socijalni kontakt, razvija komunikaciju s drugom djecom i tetama.

Kako bismo osigurali kvalitetan pristup svakom pojedinom djetetu, u našoj igraonici su uvijek prisutne manje grupice djece što olakšava socijalizaciju i prilagodbu Vašeg djeteta. Teta je uvijek u mogućnosti individualno se posvetiti svakom djetetu kao i voditi grupnu igru. Uloga tete je prepoznati individualne sposobnosti djeteta i uočavati područja koja je potrebno poticati i unapređivati. Teta prati napredak svakog djeteta te o tome izvještava roditelje.

Dobne razlike medu djecom koje su kod nas prisutne su izuzetno poticajne i obogaćuju doživljajni i emocionalno-komunikacijski svijet Vašeg djeteta, mlađa djeca su zainteresirana za aktivnosti starije djece, oponašaju ih i na taj nacin uče, a starija djeca razvijaju brižan i pažljiv odnos prema mlađoj djeci što sve skupa vrlo pogoduje razvoju socijalizacije i samostalnosti djeteta.

Kod nekoliko prvih dolazaka preporučujemo Vam da tetu detaljno obavijestitte u pogledu specifičnosti Vašeg djeteta, što Vaše dijete posebno voli ili ne voli, koja mu je omiljena aktivnost ili igračka, ima li „utješni“ predmet od kuće npr. dudu, medu i sl, nosi li pelene, ima li kakve alergije itd. Teta u igraonici će uzeti Vaše podatke kako bi Vas u svakom trenutku mogli kontaktirati u slučaju potrebe. U početku preporučujemo da majka ili osoba u pratnji ostane u igraonici i to najbolje na galeriji, gdje se možete opustiti uz kavicu te pročitati novine ili časopise, a nakon nekoliko dolazaka majka ili osoba u pratnji ostavlja dijete i dolazi kasnije po njega.

Osnova programa boravka djeteta u našoj igraonici je upravo igra, temeljna djetetova aktivnost kroz koju upoznaje svijet, i to igra obogaćena kreativnim, zabavnim i edukativnim sadržajima u skladu s djetetovim interesima i sklonostima.

O higijeni i zdravlju posebno vodimo računa. Igracke i svi edukativni i ostali predmeti i materijali u igraonici se redovito dezinficiraju.

 

Način na koji ce se dijete prilagođavati ovisi:

  • o individualnim osobinama
  • o stupnju njegova razvoja
  • o dobi djeteta
  • o stanju njegova zdravlja
  • o obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi.

Vecina djece proces adaptacije prode bez većih poremecaja ponašanja, ali neka djeca prolaze teži oblik adaptacije.

Reakcije u ponašanju tipa plac, agresivnost, povučenost i sl. su normalna u fazi adaptacije. Ona slabe i nastaju brzinom kojom se dijete prilagodava okolini i uspostavlja socio-emocionalne odnose s tetom u igraonici.

Potrebno je upozoriti da adaptacija nije gotova kada dijete prestane plakati vec kad dijete pocne spontano izražavati svoje osjecaje, misli i sposobnosti.

Teže se prilagodavaju novoj okolini:

  • emocionalno labilna djeca
  • nesamostalna i egocentricna djeca
  • djeca koja od ranije imaju negativna iskustva u odvajanju od roditelja

ŠTO SAMI MOŽETE UČINITI DA POMOGNETE SVOM DJETETU?

Glavno načelo je – postupnost.

U roditeljskom je domu potrebno govoriti o igraonici, prošetati do nje, boraviti s djetetom u parku ili na igralištu kada se tamo igraju druga djeca.
Vaše ce dijete ubrzo poceti pricati o igraonici, drugoj djeci, tetama, podržavajte njegov interes za igraonicu. Ne omalovažavajte poteškoce prilagođavanja, sada ste svojem djetetu potrebniji nego ikada.
Rastanke u igraonici skratite na minimum i neka proteku u ugodnom i veselom raspoloženju jer time djetetu dajete informaciju da je tu lijepo i da nema razloga za tugu.
Omogućite mu da ponese neki dragi predmet (dudu, medu...) kako bi se osjecalo sigurnije.
Vodite racuna da Vam dijete ima red u rasporedu aktivnosti kod kuce (vrijeme obroka, šetnje, igre, odlaska na pocinak...) – za dijete sve što je trajno i bez iznenađenja ima svojstvo da umiruje.

Bambi igraonica je mjesto gdje se s Vašom djecom igramo, ucimo ih i brinemo o njima s ljubavlju! Hvala na povjerenju koje nam iskazujete dovodeci Vaše dijete u vašu i našu igraonicu jer putem igre, dijete razvija vlastiti identitet, najbrže se razvija psihcki i fizicki, uspostavlja komunikaciju i odnos u društvu i stvara svoj vlastiti svijet.

 
Copyright © 2017. LANAC IGRAONICA "BAMBI".

S5 Box